در دنیای مدرن امروزی طراحی نورپردازی داخلی برای ساختمانها جایگاه ویژهای در طراحی دکوراسیون داخلی منزل دارد. نور عنصر مهمی است که به ما در دیدن اشیا و درک زیباییهای محیط پیرامونمان کمک میکند. استفاده درست از نورپردازی در معماری داخلی در تامین نور کافی و همچنین در خلق یک دکوراسیون شیک نقش مهمی دارد.
ما از نور برای روشن کردن محیط، روشن کردن سطح کار یا تاکید روی یک شیء خاص استفاده میکنیم. علاوه بر این، نور روی ادراک انسان از ابعاد محیط تاثیر دارد. به طوریکه به کمک نورپردازی میتوان ابعاد اتاق را بزرگتر یا کوچکتر و ارتفاع دیوارها را کوتاهتر یا بلندتر نشان داد.
پیش از آنکه با اصول نورپردازی فضاهای داخلی ساختمان آشنا شوید باید در مورد انواع نورپردازی اطلاعاتی کسب کنید. به طور کلی، تامین روشنایی در ساختمانها به روشهای زیر انجام میشود:
منظور از نور طبیعی در طراحی نورپردازی داخلی نور خورشید است که در بیشتر ساعات روز میتواند فضای داخل ساختمان را روشن کند. برای اینکه ساکنان ساختمان بیشترین بهره را از نور طبیعی ببرند باید بنا به اندازه کافی پنجره یا نورگیر داشته باشد. شمالی یا جنوبی بودن بنا هم روی میزان نور ساختمان تاثیر دارد. به طور کلی، ساختمانهای جنوبی در مقایسه با ساختمانهای شمالی گرمتر و روشنتر هستند.
به نوری که منبع آن خورشید نباشد، نور مصنوعی گفته میشود. شبها که خورشید غروب میکند برای تامین روشنایی داخل ساختمان به وجود تجهیزات ساخت بشر نیاز است. با استفاده از این تجهیزات طراحی نورپردازی داخلی به 3 روش مختلف انجام میشود:
- نورپردازی عمومی: این نوع نورپردازی کل فضای داخلی ساختمان را به طور یکسان روشن میکند. نورپردازی عمومی در شب میتواند جایگزین نور طبیعی خورشید باشد.
- نورپردازی موضعی: نور موضعی با روشن کردن یک فضای مشخص مثل میز ناهارخوری، آن را از سایر بخشهای ساختمان جدا میکند.
- نورپردازی متمرکز یا نقطهای: نورپردازی متمرکز همانطور که از نام آن مشخص است فقط یک نقطه از محیط را روشن میکند. از این روش میتوان برای برجسته نشان دادن آثار هنری استفاده کرد.

سیستم روشنایی هوشمند با استفاده از نرمافزارهای نصب شده روی کامپیوتر یا موبایل کنترل میشود. این نرمافزارها از راه دور امکان کنترل نورپردازی را فراهم و شدت نور چراغها را تنظیم میکنند. نورپردازی هوشمند احتمال روشن ماندن لامپهای اضافی را کاهش میدهد. این کار به بهینهسازی مصرف انرژی کمک کرده و باعث کاهش هزینههای ساختمان میشود.
طراحی داخلی خانهها باید به صورتی باشد که بتواند حس آرامش و صمیمیت را برای ساکنان خود به ارمغان بیاورد. نورپردازی جز مهمی از طراحی داخلی محسوب میشود. چون هم کمبود نور و هم وجود نورهای اضافی و آزاردهنده میتواند تاثیر قابلتوجهی روی روح و روان انسان داشته باشد. با توجه به اهمیت این موضوع به بررسی مهمترین اصول نورپردازی در طراحی داخلی قسمتهای مختلف ساختمان میپردازیم:
آشپزخانه، یکی از پرکاربردترین بخشهای هر خانهای محسوب میشود. به همین دلیل، باید از نور کافی و مناسب برخوردار باشد. در زمانهای نه چندان دور فقط یک لامپ سقفی در آشپزخانه استفاده میشد. اما این روزها بخشهای مختلف آشپزخانه مثل کابینتها، سینک ظرفشویی، کانتر و … به انواع تجهیزات روشنایی مجهز میشوند.
از نظر بعضی از افراد اتاق خواب فقط مکانی برای استراحت است. اما حقیقت آن است که اتاق خواب میتواند مکان مناسبی برای مطالعه و کار با کامپیوتر باشد. همانند سایر فضاهای داخلی ساختمان، نورپردازی عمومی بخش مهمی از سیستم روشنایی این مکان را تشکیل میدهد. اما نمیتوان از اهمیت نورپردازی متمرکز برای اتاق خواب غافل شد. میتوان در کنار میز آرایش از چراغهای دیواری یا بالای تخت از نورهای مخفی استفاده کرد یا در کنار تخت آباژور قرار داد.

طراحی نورپردازی داخلی برای اتاق نشمین اهمیت زیادی دارد. چون باید این فضا برای فعالیتهای مختلف مثل دورهمی اعضای خانواده و تماشای تلویزیون از نور کافی برخوردار باشد.
در اتاق نشمین میتوان از 2 نوع نورپردازی عمومی و متمرکز استفاده کرد. نورپردازی عمومی که روی سقف اجرا میشود، معمولا به اندازه کافی اتاق نشیمن را روشن میکند. اما اگر میخواهید نور روی بخش خاصی از اتاق تاکید داشته باشد، استفاده از نورپردازی متمرکز توصیه میشود.
در اتاق غذاخوری هم از نورپردازی عمومی و نورپردازی متمرکز استفاده میشود. نورپردازی عمومی روشنایی اتاق را تامین میکند و نورپردازی متمرکز ضمن بهبود نور در محل قرارگیری میز باعث افزایش زیبایی آن میشود.
در حمام و سرویس بهداشتی از لامپهای سقفی یا دیواری برای تامین روشنایی عمومی و از لامپهای دکوراتیو برای زیباتر نشان دادن فضا استفاده میشود. برای افزایش روشنایی روشویی لامپهای دیواری در نزدیکی آینه نصب میشود. تجهیزات روشنایی در سرویس بهداشتی باید در محلی نصب شوند که کمترین سایه را روی صورت افراد ایجاد کنند. این کار باعث میشود فرد چهره خود را به وضوع در داخل آینه ببیند. بهتر است برای سرویس بهداشتی از لامپهایی که نور آنها به نور خورشید نزدیک است، استفاده کرد.
متاسفانه بسیاری از افراد در هنگام طراحی نورپردازی داخلی از راهروها غافل میشوند. در حالیکه راهروها به خصوص راهروهای ورودی، اولین فضایی هستند که افراد از آنها عبور میکنند. راهروها روی تصویری که در مورد سبک و طراحی دکوراسیون خانه در ذهن افراد نقش میبیند، تاثیر زیادی دارند. برای روشن کردن راهروها میتوان از لامپهای سقفی، لامپهای توکار و چراغهای دیواری استفاده کرد. وجود نور مخفی در پشت دیوارهای کاذب یا تابلوها برای راهروهایی که فاقد منبع روشنایی هستند، بسیار مناسب است.
دیدگاهتان را بنویسید